maanantai 4. kesäkuuta 2012

Robusta ja arabica

Robusta ja arabica ovat tunnetuimmat kahvilajikkeet

Kahvipensas on peräisin Pohjois-Afrikasta. Se tuottaa marjoja, jotka kypsyessään muuttuvat punaiseksi. Punaisena marja on valmis poimittavaksi.

Ennen kahvin paahtamista täytyy sen uloimmat, pehmeät kerrokset poistaa. Kahvimarjan sisällä on kasi vihreää kahvinsiementä eli kahvinpapua.

Itse pensas voi kasvaa jopa 12 metrin korkuiseksi kahvipuuksi. Tavallisesti viljellyt kahvit leikataan kuitenkin paljon matalammaksi, koska noin korkeasta puusta onhankala korjata satoa.

Yhden satokauden aikana pensas tuottaa keskimäärin hiukan yli puoli kiloa paahdettuja kahvipapuja. Sato on siis melko pieni -- ja on oikeastaan ihme, että kahvin kilohinta on niinkin alhainen kuin se on.

Coffea-sukuun kuuluu tuhansia lajeja. Kuitenkin näistä vain kahdella on kaupallista merkitystä:

  • Coffea arabica
  • Coffea canephoralia (robusta)

Arabica

Kolme neljäsosaa maailman kahvintuotannosta on arabica-kahvia. Se tuottaa vuodessa noin 136 kiloa kahvia eekkeriä kohden. Lajikkeen parhaat kasvualueet sijaitsevat 600-1800 metrin korkeudessa, päiväntasaajan tuntumalla.

Arabicaa viljellään erityisesti Latinalaisessa Amerikassa ja Itä-Afrikassa. Subtrooppisella vyöhykkeellä arabica viihtyy myös lähempänä merenpintaa: esimerkiksi Hawaijilla sitä viljellään vain 300 metrin korkeudessa.

Arabica kasvaasiis korkealla. Kuitenkaan se ei kestä pakkasta, mikä rajaa kasvun melko kapealle vyöhykkeelle. Parhaimman makuista kahvia saadaan 1200-1800 metrin korkeudessa kasvaneesta arabicalsta.

Robusta

Loppu neljäsosa maailman kahvintuotannosta on robustaa. Robusta kasvaa arabicaa alempana, merenpinnan ja noin 600 metrin välisellä korkeudella. Tämän vuoksi sitä viljellään erityisesti Länsi-Afrikassa ja Indonesiassa.

Robustapensas on huomattavan tuottoisa verrattuna arabicaan: puusta tulee kaksi kertaa enemmän papuja kuin arabicasta. Lisäksi robusta kestää paremmin tauteja ja hyönteisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti