perjantai 1. kesäkuuta 2012

Suurimmat kahvintuottajamaat


 Maailman yli 60:stä kahvilajikkeesta vain kaksi ovat sellaisia, joiden myynnillä tai menestyksellä on merkitystä maailmanlaajuisesti. Nämä lajikkeet ovat arabista ja robusta. Muitakin kahvilajeja viljellään toki, mutta niiden myynti ja viljely on hyvin mitätöntä verrattuna näihin kahteen edellä mainittuun markkinoiden vallitsijaan.

KAHVILAJIKKEIDEN VAATIMUKSET VAIKUTTAVAT

Etiopiasta kotoisin oleva arabica on laadukkaana pidetty lajike, jota on helppo viljellä verrattuna moniin muihin lajikkeisiin. Sitä viljelläänkin kahvilajikkeista kaikkein eniten – jopa 65% maailmaan tuotetusta kahvista on arabicaa. Arabica on makurikas ja pehmeä kahvilajike.

Kongosta peräisin oleva robusta on myös levinnyt suurta vauhtia viljelyalueiltaan ja nykyisin sitä viljelläänkin kaikkialla trooppisissa Afrikan paikoissa. Robusta on maailman toisiksi suosituin kahvilajike. Sen viljely kattaa noin 35% maailman kahvintuotannosta. Robusta on hieman nuukampi kasvupaikkansa suhteen, joka on osaltaan vaikuttanut tämän lajikkeen suosioon. Robusta käytetään yleensä hieman erikoisempiin kahvijuomiin.

Ilmaston lisäksi kahvin viljelyalueeseen vaikuttaa korkeussijainti. Viljelypaikan korkeudella meren pinnasta on vaikutusta mm. kahvin makuun ja kasvin pärjäämiseen. Mitä korkeammalla kahvia kasvatetaan, sen makurikkaampia ne yleensä ovat. Vaikka ei uskoisi, myös maaperä ja olosuhteet maistuvat kahvissa. Arabicaa kasvatetaan yleensä korkeammalla kuin toista suosikkia robusta. Toive-ero on näiden kahden lajikkeen välillä jopa puoli tuhatta metriä.

MILLAISESSA YMPÄRISTÖSSÄ KAHVIA VILJELLÄÄN?

Kahvi menestyy yleisesti ottaen parhaiten trooppisessa ympäristössä. Kaikkein eniten kahvia viljellään kauriin ja kravun kääntöpiirin välissä. Kahvin viljely vaatii myös runsaat sateet, joka osaltaan vaikuttaa lajikkeiden menestykseen tietyillä alueilla.

Trooppisen ilmaston tapaan sateiden lisäksi kahvi tarvitsee pärjätäkseen paljon lämpöä. Robuksen toivottu kasvamisympäristö on n. 24-30 astetta kun taas arabica tyytyy viileämpään: 15-24*C lämpötilaan. Mikään kahvilajike ei siedä kylmää. Tämän vuoksi sen viljely ei ole levinnyt trooppista aluetta kauemmas.

SUOSITUIMMAT KAHVINVILJELYALUEET

Kahvia viljellään yli 60:ssä eri maassa. Etelä-Amerikka pitää kovaa kärkisijaa kahvin viljelyssä Keski-Amerikan ollessa hyvänä kakkosena. Afrikka on kolmanneksi yleisin kahvinviljelymaa. Aasia on pitänyt neljättä sijaa kahvin tuotannossa, kun taas Oseania on viidentenä.

Brasiliassa viljellään ylivoimaisesti eniten kahvia koko maailmassa, jopa 23 miljoonaa säkkiä vuodessa lähtee Brasiliasta ympäri maailmaa. Muita suurimpia maita ovat Vietnam, Intia, Kolumbia ja Intia.

Brasilia, Vietnam ja Indonesia pitävät kovaa kärkisijaa kahvintuotannossa, mutta sen jälkeen välit alkavat tasoittua. Maailmassa valmistetaan kahvia noin 8 miljoonaa tonnia vuosittain. 20 maan kärjen jälkeen loput maat tuottavat vain n. 550 000 tonnia.


Muita kahdenkymmenen eniten viljelevän maan joukkoon kuuluvia ovat enemmyysjärjestyksessä: Etiopia, Peru, Guatemala, Meksiko, Honduras, Uganda, Norsunluurannikko, Costa Rica, El Salvador, Filippiinit, Madagaskar, Nicaragua, Venezuela, Papua-Uusi-Guinea, ja Kamerun. Jotain Brasilian suosiosta kahvin viljelymaana kertoo myös se, että Brasiliassa viljellään noin kolmannes koko maan kahvista. Pienemmät maat tuskin ovat tulevaisuudessakaan kilpailukykyisiä tämän maan kahvintuotannon suhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti